13 december 2015: Lessons and Carols

Op zondagmiddag 13 december (aanvang: 15.00 uur) vindt het laatste Ludens-concert plaats van dit jaar rondom het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Traditiegetrouw wordt deze concertserie afgesloten door Basiliek-organist Jan Willems, dit jaar met medewerking van de Capella Catharina, het Raamsdonksveerse jongerenkoor YRDV en de organisten Frans Bullens en Ton Stevens. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte. Het programma staat geheel in het teken van het naderende kerstfeest. Geheel in Anglicaanse stijl wordt een Festival of Lessons & Carols opgevoerd.

Deze Anglicaanse traditie vertelt het bijbelverhaal van Adam en Eva tot aan de geboorte van Christus met kerst in negen episoden uit de bijbel, afgewisseld met bijpassende koorzang, samenzang en orgelmuziek. Via het beeldscherm kunt u de verrichtingen van de organisten goed volgen.

Het jaar 2016 is door paus Fransiscus uitgeroepen tot een heilig jaar. Dit ‘Jubeljaar van Barmhartigheid’ begint op 8 december a.s. met de opening van de ‘heilige deuren’ van de vier Romeinse Aartsbasilieken (Sint-Pieter, Sint-Jan-van-Lateranen, Sint-Paulus-buiten-de-Muren en Santa Maria Maggiore). Op zondagochtend 13 december zal ook de heilige deur van de St. Jansbasiliek in Oosterhout plechtig worden geopend. Daarom begint het kerstconcert met een gezamenlijke uitvoering door de beide koren van het ‘Tu es Petrus’ van Fr. Liszt, begeleid door Jan Willems op het Maarschalkerweerdorgel. Van harte aanbevolen dit bijzondere kerstconcert!

Scroll to top